Linia 102 București Progresul - Giurgiu: Exemplul perfect între profesionalismul firmelor private și impotența firmelor de stat

04.06.2025

După monitorizarea îndeaproape timp de aproape 4 ani a proiectului "Redeschiderea circulației pe linia 102 cu sector de linie nouă între Vidra și Comana", putem spune că vedem și "din avion" diferențele între profesionalismul firmelor private și neputința firmelor de stat!

Dragi prieteni feroviari și nu numai astăzi discutăm despre profesionalism și neputință! 

Profesionalismul PORR Construct care au venit cu modificări și soluții tehnice de ultimă generație pentru viaductul Grădiștea, peste ce era inițial în caietul de sarcini, singurul viaduct cu "slab track" din România, sistem de ultimă generație unde sinele de cale ferată sunt prinse direct pe plăci de beton special rezistent la dilatare/torsiune și tablier metalic integral sudat, unic în România peste răul Argeș!

Siemens au venit cu sistemul de siguranță și control al circulației, de semnalizări s-au ocupat cei de la IMSAT, ElectroAlfa cu echipamente electrice de comandă și control, Energo Brașov au construit tablierele metalice din Vidra și Comana și așa mai departe. Toate aceste companii cu capital privat și-au îndeplinit 100% din obligațiile contractuale! Nu același lucru îl putem spune despre firmele de stat...

Recunoaștem că la final de an 2024 am fost plăcut surprinși de propunerea ARF(Autoritatea pentru Reforma Feroviară) pentru noul mers al trenurilor, un mers echilibrat cu trenuri la ore foarte bune, trenuri care acopereau toate nevoile călătorilor care utilizau trenul că transport între Giurgiu și București!

CFR Infrastructură s-au conformat și au pus mersul în practică, aveam trenuri pline printre care R 9705 și R 9710, trenuri din care avem dovezi despre gradul de ocupare, nu vorbim povești de adormit copii! Ulterior CFR Călători au anulat 6 din cele 14 trenuri de pe secție, printre care se aflau și cele mai aglomerate, motive puerile, fără susținere logică! Probabil logica era doar pentru călătorii din rutier...

Gara Comana este acum abandonată, după ce s-au investit peste 120 milioane de euro pentru redeschiderea circulației după 18 ani de comedie mută, am rămas cu 8 trenuri pe zi din care 5 sunt inutile sau aproape utile! Cu trenuri puse prost intenționat sau nu, rămâne între noi, dar cred că mai prost nu se putea chiar dacă făceau concurs, comuna Comana este sufocată de mașini în fiecare weekend!

Între timp gara din Comana a fost înconjurată de panouri cu marile realizări ale statului român, această imagine hilară care evidențiază muncă unor privați plătiți din fonduri europene, ne arată situația în care au ajuns firmele de stat! Cam asta este rezultatul angajărilor fără concurs și migrarea oamenilor capabili către firme private care oferă condiții de muncă și dezvoltare personală, mult peste ce oferă companiile de stat!

Menționăm că am trimis câteva mail'uri către CFR Călători, mail'uri în care întrebam câți călători au fost pe linia 102 în 2024 și când revin în circulație trenurile anulate din programul inițial. Bineînțeles că nu am primit nici un răspuns, probabil nu răspund la mail'urile "incomode" ori compania funcționează pr principiul "timpul trece, leafă merge"!

Acest articol este o replică la ce vedem în aceste zile în presă de profil, articole copy/paste fără număr și boceli ca la înmormântare pentru că rama(nu ramele cum ar fi fost normal, pentru ca, din 3 livrate circula doar una si aia cu greu) Alstom Coradia a intrat pe Constanța și trenul cu vagoane PNRR a intrat și pe Brașov! 

Sperăm că v-am dat un motiv mult mai serios de gândire și că atenția va fi îndreptată spre lucruri cu adevărat serioase, nu articole penibile copiate mai ceva ca fițuicile din băncile liceelor!

Sursă text și poze: România Feroviară